at.zorg
home diensten Speltherapie

Wat is speltherapie 

Speltherapie is een therapie voor kinderen die niet lekker in hun vel zitten. Voor kinderen is het vaak moeilijk om te vertellen wat ze voelen en denken. In hun spelverhalen gaat dat gemakkelijker; al spelend laten ze zien wat hen bezig houdt. Spelen wordt ook wel de taal van het kind genoemd. In het spel kunnen kinderen gevoelens en gedachtes uiten, ervaringen verwerken en nieuwe dingen uitproberen.

 

Speltherapie vindt plaats in de spelkamer, een veilige plek voor het kind waar allerlei spelmateriaal is zoals verkleedspullen, poppen, dieren, auto’s, een kasteel met ridders, playmobil, teken- en knutselmateriaal en nog veel meer. Het kind mag zelf kiezen wat het wil spelen. Door een kind deze vrijheid te geven, kan het zelf aangeven wat voor hem of haar belangrijk is.  

Speltherapeuten hebben geleerd het spel van kinderen te begrijpen, en kinderen via spel vaardigheden aan te leren, of hen te helpen met het verwerken van moeilijke gebeurtenissen. In speltherapie worden emoties en gebeurtenissen ondertiteld en samengevat, zodat een kind van zijn/haar eigen spel kan leren. Dit leren gebeurt daardoor op een speelse manier.

Tijdens speltherapie volgt de speltherapeut het kind in het spel. Als een kind het fijn vindt kan de speltherapeut meespelen, waarbij het kind aangeeft hoe het spel gaat. Als het kind liever zelf speelt is dat ook helemaal goed. Een kind hoeft niet te praten over dat wat het speelt, als een kind het fijn vindt dan mag dat wel. 

De samenwerking met de ouders of verzorgers is heel belangrijk in speltherapie. In de oudergesprekken wisselen we uit hoe het thuis en tijdens de speltherapie gaat en wat het kind nodig heeft. Daarnaast werken we regelmatig met ouders en kind samen in de spelkamer. 

Speltherapie bieden we op onze locaties in Zwolle, Apeldoorn en Arnhem.

Bij at.zorg werken we ook met specifieke methodieken zoals Theraplay, differentiatie en fasetherapie.


Speltherapie en hechtingsbevordering 

Speltherapie kan helpend zijn bij kinderen/gezinnen waar sprake is van hechtingsproblematiek. Vaak is er mede sprake van trauma. Bij at.zorg werken we met de hechtingsbevorderende methodes die hieronder worden genoemd, en werken we nauw samen met ouderbegeleiders, systeemtherapeuten of andere betrokken instanties. 


Speltherapie bij at.zorg: een uitleg voor ouders:


Speltherapie bij at.zorg: een uitleg voor kinderen:



Waarom spelen zo belangrijk is:



Hoe kun je kinderen thuis helpen met spelen?



Een video over hechtingsproblemen. Een uitleg die voor ouders en pleegouders vaak helpend blijkt te zijn.



Wil je meer weten? Neem gerust contact op!