home Nieuws De carrièreswitch van z’n dromen

06-02-2023

Johan maakte de carrièreswitch van z’n dromen

“Op 7 februari mag ik m’n diploma ophalen en dan is het écht helemaal officieel”, vertelt Johan Freriksen (47), zichtbaar gelukkig. Sinds enige tijd werkt hij, naast zijn op leiding, als helpende in de zorg bij Carintreggeland, Huis De Stoevelaar in Goor. “Ik krijg een arbeidscontract van 24 uur per week. En ik mag in mijn eigen team blijven, da’s helemaal mooi. Jaa, dat zegt toch wel wat hé?”, bloost Johan. “Het zal van beide kanten wel bevallen dan, denk ik.” 

Vaste klant fysio
Johan Freriksen werkte meer dan 27 jaar in een kippenslachtbedrijf in Goor. “Ook heel mooi werk hoor. Ik heb het heel lang met plezier gedaan. Zeker in m’n jonge jaren. Lekker onbenullig en zwaar werk. Daar hield ik toen wel van. Maar met de jaren werd het moeilijker. Het spoelen van de kratten, het bovenhands werken. Vooral m’n rechterschouder hield dat niet meer vol. Dus ik kwam steeds vaker ziek thuis te zitten en was vaste klant bij de fysiotherapeut. Mijn vrouw en ook kameraden zeiden al heel lang tegen mij; ‘Johan je moet je laten omscholen in de zorg. Dat is echt wat voor jou.’ Maar ja, ik had wat opgebouwd bij mijn vorige werkgever. Dan ga je niet zomaar weg. En vooral; hoe dan?” 

"Ik heb het écht zelf gedaan,.. en daar ben ik best wel trots op."

Goede begeleiding 
Johan kwam in contact met re-integratiespecialist Karin Grobbink van at.groep en vertelde haar over zijn twijfels en zoektocht. “Die begeleiding was echt heel fijn. Karin heeft gewoon verstand van zaken. De gesprekken met haar gaven mij rust. Ik kreeg al snel het gevoel dat het wel goed zou komen. Toen ik verteld had over mijn wens om in de zorg te werken, legde zij de contacten. Op 5 mei 2021 ging ik voor het eerst naar Carintreggeland om een dag mee te lopen. Zo bijzonder was dat. Ik werk daar met mensen die dementerend zijn. Eerst hielp ik met wat huishoudelijke klusjes in de gezamenlijke woonkamer. Later mocht ik ook helpen met ADL, ofwel; algemeen dagelijkse levensverrichtingen zoals in- en uit bed gaan, aankleden, eten en drinken. Mijn dag is geslaagd als ik merk dat de bewoners het naar de zin hebben. Als ik een paar keer een lach op hun gezicht kan toveren en een knuffel van ze krijg.”

Helemaal op m’n plek
Johan had de smaak te pakken en was klaar voor de volgende stap. “Ik vond het zo mooi in de zorg, dat ik instemde met het volgen van een deeltijdopleiding. Een jaar lang ging ik één dag per week naar school in combinatie met werken bij De Stoevelaar. Nou moet ik toegeven dat die opleiding niet mijn hobby was, maar het is me gelukt. Ik ben geslaagd, en ik heb straks écht een baan in de zorg. Nieuwe collega’s zeggen tegen mij: ‘Johan, je hebt dit zélf bereikt! Heel knap dat je dit doet, terwijl je altijd heel ander werk hebt gedaan. Tja… ik vind vooral heel fijn dat mijn droom is uitgekomen. Zelfs mijn vrouw en zoon zijn blij met mijn carrièreswitch. “Je komt elke dag met mooie verhalen in huis”, zeggen ze. Dat kennen ze helemaal niet van mij.”