01-05-2023
Arbeidsdeskundig onderzoek waar je écht wat aan hebt
Vrijwel dagelijks stellen werkgevers vragen aan at.groep over de Wet verbetering poortwachter (Wvp), en geven zij opdracht voor uitvoering van arbeidsdeskundig onderzoek. Uiteraard vormen de richtlijnen vanuit de Wet verbetering poortwachter daarin de rode draad. “Maar wij vinden het belangrijk om het AD-rapport ook praktisch te maken”, zegt Marlène Dettingmeijer. Ze is al meer dan twintig jaar arbeidsdeskundige en eigenaar van at.groep met vestigingen door het hele land. “Dat doen we voor zowel de werkgever als de werknemer. We denken proactief mee om zo het juiste re-integratiepad te kiezen. Voor beiden partijen proberen we tot de beste oplossing te komen zodat zij, met of los van elkaar, weer verder kunnen.”
Arbeidsdeskundig adviesrapport
Een arbeidsdeskundig onderzoek, ook wel een AD-onderzoek, wordt ingezet bij re-integratietrajecten om de arbeidsmogelijkheden van een zieke medewerker in kaart te brengen. Zijn er re-integratiemogelijkheden binnen het eigen bedrijf of moet spoor twee opgestart worden? Op basis van gesprekken met de medewerker en werkgever én de lijst met beperkingen (opgesteld door de bedrijfsarts,) stelt de arbeidsdeskundige een arbeidsdeskundig adviesrapport op. Hierin geeft de arbeidsdeskundige handvatten voor een zo effectief mogelijk re-integratietraject dat voldoet aan de eisen vanuit de Wet verbetering poortwachter.
Het beste AD-advies
Volgens Marlène is het bezoeken van bedrijven, het achter deuren kijken bij werkgevers, elke keer weer een mooie ervaring. “Op de eerste plaats gaat het natuurlijk om de mensen die er werken. Daarnaast heeft elk bedrijf z’n eigen producten en diensten, maar ook z’n eigen procedures, cultuur en sfeer. Dat maakt deze bezoeken zo interessant. Ik vind het mooi om in goed overleg met de werkgever en werknemer, tot het beste advies te komen over wat nog wel, of wat niet kan qua belasting en belastbaarheid.”
Stel je vraag
Heb je een vraag over arbeidsongeschiktheid of over arbeidsdeskundig onderzoek? Neem gerust contact op met Marlène Dettingmeijer via 06-12514545. Of bel at.groep via 085 483 32 41. Het team van Arbeidsdeskundigen bij at.groep helpt u graag verder.