Flexibele Inzet Van Personeel

home Nieuws Flexibele Inzet Van Personeel

16-11-2020

Goed nieuws voor ondernemers én werknemers: het steunpakket voor ondernemers wordt verlengd! Dat vertelde minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgelopen vrijdag. Over de regels van dit tweede steunpakket wordt nog vergaderd. Door het verlengen van de steun wil de overheid zo veel mogelijk werkgelegenheid behouden. In de praktijk vraagt dit nog wel om flexibiliteit, hoe kan je je werknemer zo goed mogelijk inzetten wanneer er tijdelijk minder werk is? 

Kan ik mijn werknemer vragen om andere werkzaamheden te verrichten?
Veel werknemers zetten op dit moment hun eigen functie voort op een creatieve maar veilige manier. Helaas is dit niet in elke functie mogelijk. Er zijn ook werknemers voor wie het werk in zijn geheel vervalt. In de periode dat er minder werk is mag je je werknemer vragen om tijdelijk andere werkzaamheden te verrichten. Goed werkgever- en werknemerschap is hierbij erg belangrijk. In tijden van crisis mag er meer flexibiliteit worden verwacht maar uiteraard moet het wel gaan om werkzaamheden die in redelijkheid van de werknemer kunnen worden gevraagd. Ook moet je je werknemer voorzien van goede instructies en een veilige werkomgeving. 

Wat als er geen alternatieve werkzaamheden zijn binnen mijn bedrijf? 
Het is mogelijk om voor alternatieve werkzaamheden verder te kijken dan je eigen bedrijf. Waar veel ondernemers minder werk hebben in deze periode, zijn er ook bedrijven die juist meer personeel nodig hebben. Wanneer je je werknemers tijdelijk kan uitlenen is dit voor beide partijen een gunstige oplossing. Als je werknemer hiermee instemt, stel dan een detacheringsovereenkomst op. Let daarbij op de volgende afspraken:
- de overeengekomen periode
- de vergoeding
- de overdracht naar de inlener
- de aansprakelijkheidsverzekering waar jouw werknemer onder valt bij de inlener

Het belang van strategische personeelsplanning
Lukt het niet om je personeel op een creatieve manier in te zetten en is het voor het in stand houden van je bedrijf noodzakelijk om afscheid te nemen van werknemers? Bij ondersteuning uit het noodpakket is het vanaf 1 juni mogelijk om vast personeel te ontslaan zonder daar een boete voor te krijgen. Uiteraard onderzoek je eerst de mogelijkheden om afscheid te nemen van flexibel personeel. 

Veel ondernemers zullen merken dat de flexibele schil erg klein is waardoor hierin weinig mogelijkheden zijn. Het is dus een goed moment om hier bewust mee aan de slag te gaan. Vaak wordt een flexibele schil van zo’n 30% als ideaal genoemd maar dat verschilt uiteraard per onderneming. Bedenk wat past bij jouw onderneming en op welke manier je een flexibele schil kan creëren en behouden. Een goede strategische personeelsplanning maakt je wendbaar voor de toekomst. 

Kunnen wij helpen?
Wil je hierover eens van gedachten wisselen met één van onze HR-experts? Of loop je tegen andere HR-gerelateerde zaken aan waarbij je graag ondersteuning wil krijgen? Neem dan contact met ons op voor een online meeting. 

Bel voor vragen vrijblijvend onze HR-alarmlijn: 085 483 3241