home Nieuws Rouwverwerking bij baanverlies

07-12-2022

In november ‘vierden’ de collega’s van at.groep uit het hele land hun kennisdag. ‘Vierden’, zegt regiomanager Ans Wolters nadrukkelijk; ‘want zo’n samenzijn voelt als een feestje ondanks dat het soms hard werken is. Het belang om elkaar écht te zien is dan ook van grote meerwaarde.  Wat me vooral bijbleef van het middagprogramma ‘Rouwverwerking bij baanverlies’ is dat rouw de achterkant is van hechting. Pas als je ergens aan gehecht bent en dit verliest, kun je daarover rouw ervaren. Janske van Eersel toonde elke fase aan via het duale procesmodel. Erg verhelderend! Een voortdurend proces tussen twee werelden, waar de coaches zich terdege bewust van moeten zijn. Deze wijze raad kregen de aanwezigen van Janske van Eersel over rouwverwerking bij werk- en gezondheidsverlies. Een onderwerp waarmee mensen privé te maken krijgen, maar ook in werksituaties.  

"Ben je gehecht aan je baan en je verliest deze, dan kun je daarover rouw ervaren."

 

Kennis delen combineren met gezellig samen zijn
Elk kwartaal organiseert at.groep een dag voor de eigen medewerkers. Twee van die dagen zijn ingericht als kennisdag, met het accent op bijscholing en kwaliteit. De andere twee dagen draaien vooral om het bijpraten over werkzaamheden en om gezelligheid. In november kwamen de collega’s van de at.groep vanuit het hele land naar het fraaie Noorse Jachthuis Hostel Gorssel. ‘Een prachtige omgeving om samen energie op te doen. Het ochtendprogramma was gericht op coaches die werken met trajecten van at.advies. Daarin stond het optimaliseren van de rapportage tweede spoor centraal. Aan deze sessie was al een enquête voorafgegaan, zodat inleiders Marleen Huitema en Mickey Withagen concreet resultaten konden boeken met het team.

 

Zelfstandig en ondernemend
Mooi aan zo’n kennisdag vindt Ans, dat collega’s dan écht even stilstaan bij de uitvoering van hun vak. ‘Wat gaat goed, waar kan het beter. Als collega’s van at.groep werken we vrij individualistisch op locaties door het hele land. En nee, we zijn geen geoliede machine waarin alles is vastgelegd met procedures en strakke regels. Ik zeg wel eens; werk je bij at.groep dan ben je eigenlijk een ‘zelfstandige in loondienst’. Voor de binding en voor het delen van kennis met elkaar is het dan belangrijk elkaar soms écht te ontmoeten. Dat lukt op deze manier heel goed. We inspireren elkaar en gaan aan de slag met trainers over waardevolle onderwerpen. Soms dragen mensen zelf een onderwerp aan, maar vaak ook bedenken we dit als werkgroep. Ans Wolters neemt daarin deel met haar collega’s Micky Withagen en Marleen Huitema. ‘Het is écht nagenieten van zo’n mooie dag, waarbij je weer even samen bent. We hebben veel energie opgedaan om weer op volle kracht door te kunnen.’