Opleiding & Ontwikkeling

home Nieuws Opleiding & Ontwikkeling

16-11-2020

Vorige week ging de nieuwsbrief over de aandachtspunten bij de NOW 2.0. Een van de aanpassingen is dat je als werkgever verplicht bent om werknemers bij- en omscholing aan te bieden. Ook heb je als werkgever een informatieplicht over de mogelijkheden hiervoor wanneer je de NOW 2.0 hebt aangevraagd. 

Doordat er de afgelopen periode minder werk was, hebben veel werknemers hun tijd al gebruikt voor e-learning en andere vormen van bijscholing. Dat is heel positief! Door je werknemers ruimte te geven om zich te blijven ontwikkelen houd je je werknemers ook gemotiveerd.

Door werknemers op te leiden kan er doorstroming van personeel ontstaan. Zo krijgen medewerkers kansen en uitdagingen en blijft kennis, kunde en ervaring binnen het bedrijf. Je werknemers zijn dan duurzaam inzetbaar. Daarnaast is bijscholing natuurlijk belangrijk om de kwaliteit van het werk goed te houden. In sommige functies kun je zelfs te maken hebben met bepaalde verplichte certificeringen. 

De Sociaal Economische Raad (SER) geeft op hun website veel nuttige adviezen, waaronder een overzicht van regelingen en subsidies. Wist je bijvoorbeeld dat je een subsidie kan aanvragen voor allerlei initiatieven gericht op leren en ontwikkelen? Denk bijvoorbeeld aan het onderzoeken van scholings- en opleidingsbehoeften in een onderneming of het laten ontwikkelen van loopbaanadviezen voor werkenden in de onderneming. Lees hier meer over de zogenaamde SLIM-regeling. Een andere praktische tip: vanuit verschillende CAO's zijn er mogelijkheden binnen een Opleiding & Ontwikkelingsfonds. Controleer of jij hier ook gebruik van kan maken! 

Ook vind je op de website van de SER een overzicht van een aantal kosteloze cursussen, trainingen en loopbaantools. In de afgelopen periode is er ontzettend veel studiemateriaal online beschikbaar gekomen. Zeker wanneer er binnen jouw onderneming weinig budget is voor ontwikkeling, is dit interessant om eens te onderzoeken.

Wil je je werknemers ook na de corona-tijd stimuleren om zich te blijven ontwikkelen? Stel dan een ontwikkelbeleid op voor je organisatie. Analyseer de huidige stand van zaken binnen je organisatie en bepaal wat de ontwikkeldoelen zijn. Per functiegroep en per werknemer zal deze behoefte uiteraard verschillen. Geen idee hoe je hiermee moet beginnen? Onze HR-experts en loopbaanadviseurs kunnen je hierbij ondersteunen. 

Heb jij vragen over opleiding en ontwikkeling? Of loop je tegen andere HR-gerelateerde zaken aan waarbij je graag ondersteuning wil krijgen? Neem dan contact met ons op voor een online meeting. 

Bel vrijblijvend onze HR-lijn: 085 483 3241


Coaching voor jouw werknemers
Met behulp van methodieken uit cognitieve gedragscoaching kunnen wij coachingstrajecten opzetten voor jouw werknemer. We geven de werknemer meer inzicht in zijn of haar eigen invloedssfeer door meer inzicht te creëren in denkpatronen, gedragingen, emoties en lichamelijke reacties op situaties. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing om tot het beoogde doel te komen.

Waar helpen we je werknemer mee?

🎯 Opstellen van doelen
🎯 Opstellen van een stappenplan om deze doelen te behalen
🎯 Koppelingen inzichtelijk maken tussen denkpatronen en gedrag
🎯 Denkfouten omzetten in behulpzame, gezonde denkpatronen
🎯 Grip op zijn of haar leven teruggeven

Dit zal invloed hebben op wonen, werken en persoonlijke omstandigheden. Door vele stressoren en weinig energiegevers kan er bijvoorbeeld vermoeidheid of een uitgeblust gevoel ontstaan. Samen met onze coach gaat de werknemer zijn of haar balans weer terugvinden. Gelukkige werknemers zorgen voor een gezond bedrijf met een hoge arbeidsproductiviteit. 
 

Neem contact met ons op om deze dienstverlenging te bespreken. Onze coaches staan voor je klaar!

Waar kunnen werknemers zelf op letten om gezond te blijven?
Uiteraard nemen we in onze check-up ook vitaliteit mee als onderwerp. Lukt het jouw werknemer bijvoorbeeld om gezond en op een prettige manier thuis te werken? Zoals ook in onze eerste nieuwsbrief is beschreven: zorg allereerst voor een goede thuiswerkplek.

🖥 Een rustige werkplek, goede apparatuur en een bureaustoel waardoor je een goede zithouding hebt zijn erg belangrijk.
⏰ Daarnaast is het prettig om onderscheid te maken tussen werktijd en niet-werktijd. Maak een dagplanning, plan hierin ook tijd voor pauzes en ga dan ook echt even bij je werkplek vandaan.
🏃‍♂️ Zorg ook voor beweging, stel jezelf bijvoorbeeld het doel om dagelijks een half uur te bewegen. Wat de vorm van bewegen ook is, het zal zeker bijdragen aan je gezondheid, geluk én productiviteit. 

Kunnen wij helpen?
Ben je geïnteresseerd in een check-up en/of coaching voor jouw personeel? Of heb je vragen over andere personeelsvraagstukken die tijdens deze periode naar voren komen?

Bel voor vragen vrijblijvend onze HR-alarmlijn: 085 483 3241