Verlof & Compensatie Transitievergoeding

home Nieuws Verlof & Compensatie Transitievergoeding

21-04-2020

Deze week belichten we twee HR-vraagstukken waar op dit moment veel vragen over worden gesteld.

🚩  Kan ik een compensatie voor de transitievergoeding aanvragen bij beëindiging van een dienstverband na 2 jaar ziekte? Dit kan je veel opleveren, maar we kunnen ons voorstellen dat je er op dit moment geen prioriteit aan kan geven. Wij kunnen je daarbij helpen. 

🚩 Hoe ga je om met werknemers die door de huidige omstandigheden niet kunnen werken? Moeten zij verlofuren opnemen? Wat als je niet genoeg werkt hebt liggen? En moeten werknemers nu juist wel of geen verlof aanvragen? 

Kan ik een compensatie voor de transitievergoeding aanvragen?
Vanaf 1 april 2020 kan je bij het UWV een compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die wordt betaald wanneer het dienstverband is beëindigd met een werknemer die meer dan 2 jaar ziek is. Dit geldt voor toekomstige betalingen maar ook met terugwerkende kracht bij dienstverbanden die zijn geëindigd op of na 1 juli 2015.

Uiteraard wordt er een aantal voorwaarden gesteld aan de aanvraag en is het bijvoorbeeld erg belangrijk om nogmaals te controleren of de juiste vergoeding is gehanteerd. Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit ten tijde van crisis niet je prioriteit heeft. We bieden daarom aan om jou dit uit handen te nemen. Voor een totaalprijs van €195,- per casus verzorgen wij de aanvraag van de compensatie. Neem contact met ons op, we bespreken dan samen de situatie en gaan graag voor je aan de slag!

Drie veelgestelde vragen over het opnemen van verlof in crisistijd. We hebben geen kant en klare oplossingen voor je, maar we helpen je wel op weg. Voor elke vraag geldt: bespreek het met je werknemer!

  • Hoe ga je om met werknemers die niet of minder kunnen werken? Moeten zij verlofuren opnemen? 
    Veel van jouw werknemers zullen er mee geconfronteerd zijn dat hun kinderen niet naar school of de kinderopvang kunnen gaan, de werknemer moet dus thuis zijn en is daardoor niet in staat het volledige aantal uren te werken. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

    Het recht op calamiteitenverlof is bedoeld voor de eerste noodopvang en wordt slechts gehanteerd voor maximaal een paar dagen. Het is dus voor je werknemer noodzakelijk om voor een oplossing te zorgen. Je kunt hierbij denken aan het opnemen van ouderschapsverlof,  onbetaald verlof of het opnemen van verlofuren. Maar het belangrijkste is: bespreek met je werknemer wat de beste optie is voor hem of haar. Wellicht zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden voor flexibele werktijden. Kom je er samen niet uit en vind je het prettig om hierover van gedachten te wisselen? Bel ons dan gerust.
     
  • Er is minder werk, kan ik werknemers verlof laten opnemen? 
    Wanneer een werknemer wel kan werken maar er niet voldoende werkvoorraad is kun je de werknemer niet verplichten om verlof op te nemen. Wellicht kun je een aanvraag doen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), neem dan hierbij ook de tips uit onze vorige nieuwsbrief mee. Wanneer er atv wordt opgebouwd door de werknemer, controleer dan in de CAO of in het HR-beleid of dit (eventueel na overleg met de OR) gedurende een bepaalde periode opgeschort kan worden. 
     
  • Hoe zit het met het opnemen van verlof tijdens Corona?
    Een ander aandachtspunt omtrent verlof is dat de komende periode weinig werknemers vakantie zullen opnemen. Zo kan er een stuwmeer van verlofuren ontstaan en werknemers lopen het risico dat er wettelijke verlofuren zullen vervallen na 1 juli 2020. Attendeer je werknemers hierop en stimuleer ze om ook in deze periode verlof op te nemen. Zo is er ook in de loop van het jaar voldoende bezetting om het werk aan te kunnen.

Kunnen wij helpen?
Heb je vragen over het opnemen van verlof, de compensatie van de transitievergoeding of over andere personeelsvraagstukken die tijdens deze periode naar voren komen? 

 

Bel voor vragen vrijblijvend onze HR-alarmlijn: 085 483 3241